Warmtepomp: Hoe energie besparen met mijn spa or zwemspa?

Een van de grootste bekommernissen bij de aankoop van een spa / zwemspa, is hoeveel de spa / zwemspa zal kosten en wat de impact ervan zal zijn op de energiefactuur van mijn huis. Er zijn verschillende elementen die we kunnen instellen als we een spa kopen, zoals de isolatie (Ecospa of Nordic Insulation systeem), de cover (inbegrepen in al onze standaard spas/ zwemspas), het verbruik van de pompen (hoe meer pompen, hoe meer elektriciteitsverbruik) en natuurlijk het verbruik van het verwarmingssysteem van de spa. Dat laatste is het punt dat we in dit artikel gaan bestuderen: we gaan na hoe een warmtepomp je energieverbruik kan beïnvloeden en hoe we voordeel kunnen halen uit deze nieuwe technologie in spa’s / zwemspa’s.

Ik wil een warmtepomp voor mijn hot tub / zwemspa!

Een warmtepomp in je spa / zwemspa installeren kan verschillende voordelen bieden, waaronder

 • Constante temperatuur: Een pomp kan de temperatuur van het water in je hot tub constant houden, zodat je op elk moment van je hot tub kan genieten zonder je zorgen te maken over veranderingen in de luchttemperatuur.
 • Energiebesparing: Vergeleken met andere spa-verwarmingssystemen zijn pompen heel energiezuinig, waardoor je op lange termijn minder energie moet betalen.
 • Gemak: Een pomp kan het water in je spa / zwemspa snel opwarmen, wat betekent dat je niet lang moet wachten om van je spa / zwemspa te kunnen genieten.
 • Duurzaamheid: Warmtepompen zijn ontworpen om jarenlang mee te gaan en zijn bestand tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden.
 • Weinig onderhoud: Over het algemeen vergen pompen weinig onderhoud, wat betekent dat je van je hot tub kan genieten zonder dat je je zorgen moet maken over de werking ervan.

Kortom, een warmtepomp installeren in je spa / zwemspa kan zorgen voor een comfortabelere, efficiëntere en zuinigere ervaring.

Wanneer zal ik besparen door een warmtepomp in mijn spa / zwemspa te installeren?

Hoeveel energie je kan besparen door een warmtepomp te gebruiken in vergelijking met een elektrisch verwarmingselement van 3 kW om het water in je hot tub te verwarmen, hangt af van verschillende factoren, zoals de efficiëntie van de pomp, de omgevingstemperatuur en de gebruiksfrequentie van je spa / zwemspa.

Maar over het algemeen wordt geschat dat een pomp tussen 50% en 70% energie kan besparen in vergelijking met een elektrisch verwarmingselement van 3 kW. Dat komt omdat een pomp energie uit de buitenlucht gebruikt om het water in de spa / zwemspa op te warmen, terwijl een elektrisch verwarmingselement elektrische energie rechtstreeks in warmte omzet.

Het is belangrijk op te merken dat de initiële investering in de installatie van een warmtepomp hoger kan zijn dan die van een elektrisch weerstandsverwarmingselement, maar op lange termijn kunnen de besparingen in energiekosten dit kostenverschil compenseren. Bovendien kan een pomp een langere levensduur hebben en minder onderhoud nodig hebben dan een elektrische weerstand, wat op de lange termijn voor extra besparingen kan zorgen.

Om te berekenen hoeveel euro je kan besparen als je een pomp gebruikt in plaats van een elektrisch verwarmingselement om het water in je hot tub op te warmen, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de kostprijs van elektrische energie, de efficiëntie van de pomp, de omgevingstemperatuur en de frequentie waarmee je de hot tub gebruikt.

Hieronder vind je een algemene formule die je kan gebruiken om de besparing in euro’s te berekenen:

Besparing in euro’s = (Energie verbruikt door de elektrische weerstand – Energie verbruikt door de warmtepomp) x Prijs van elektrische energie.

Hoe kan ik besparen door een warmtepomp in mijn hot tub te installeren?

Het geheim van warmtepompen is de COP (Coefficient of Performance), die wordt gedefinieerd als de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die de warmtepomp kan leveren en de hoeveelheid energie die nodig is om die warmte te leveren.

De pomp in onze Aquavia spa’s heeft een COP van:

Dit betekent bijvoorbeeld dat bij een omgevingstemperatuur van 10°C de warmtepomp voor elke verbruikte 1,1 kW tussen 4,45 en 4,83 kW levert, terwijl we met een elektrische weerstand altijd 3 kW zouden verbruiken en leveren.

Deze factor vermindert de opwarmtijd van het water in de hot tub en dus ook de energiekosten om het water op 36,5°C te houden, de temperatuur die we als fabrikant aanbevelen om van een hydrotherapiebad te genieten.

Wat moet je nog meer weten?

Er zijn verschillende factoren die je moet overwegen:

 • Onze warmtepomp is volledig geïntegreerd met het bedieningspaneel, zodat je hem gemakkelijk kunt bedienen vanuit je spa / zwemspa.
 • De Aquavia Spa pomp kan het water van de spa / zwemspa verwarmen of koelen.
 • Het maximale vermogen van de warmtepomp is 5 kW.
 • De gemiddelde energiebesparing met de pomp varieert van 50% tot 70%, afhankelijk van de externe omstandigheden en de isolatie van de spa / zwemspa.
 • Onze spas / zwemspas met warmtepomp hebben altijd een elektrische weerstand die in werking treedt bij zeer lage temperaturen.
 • Als je een pomp in je bestaande spa / zwemspa wilt installeren, neem dan contact op met je installateur (het vereist bepaalde wijzigingen aan de hydraulica en elektronische componenten).
 • Het onderhoud van de warmtepomp is eenvoudig, maar over het algemeen is het aan te raden om de warmtepomp minstens één keer per jaar door een gekwalificeerde technicus te laten inspecteren en onderhouden om een veilige en efficiënte werking te garanderen.

Conclusies

Deze optie kiezen voor je nieuwe Aquavia Spa is een ideale keuze als je op zoek bent naar energiebesparing. Het is een efficiënt systeem in vergelijking met de traditionele elektrische weerstand, waardoor je kunt besparen op de onderhoudskosten van je spa / zwemspa. In combinatie met de juiste isolatieopties zal je dagelijks besparingen realiseren in je spa / zwemspa.