Een spa is een uitstekende investering voor uw huis. Het geeft u de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van de therapeutische voordelen in het comfort van uw eigen ruimte. Maar voor een goede werking en een langere levensduur van uw spa is regelmatig en nauwkeurig onderhoud essentieel. Een van de belangrijkste aspecten van dit onderhoud is het vervangen van de filter.

Te volgen stappen voor het onderhoud van de spa en het vervangen van het spafilter

Hieronder volgen de stappen die u moet volgen om deze taak correct en veilig uit te voeren:

  1. Schakel de stroom uit: Voordat u met de onderhoudswerkzaamheden begint, moet u de stroomtoevoer naar de spa uitschakelen. Dit is essentieel om mogelijke elektrische ongevallen tijdens de werkzaamheden te vermijden.
  2. Zoek het filterdeksel: Het filterdeksel bevindt zich meestal aan de buitenkant van de spa in de buurt van de pomp. Zodra u hem gevonden hebt, verwijdert u hem voorzichtig. Dit kan betekenen dat u enkele schroeven moet verwijderen of dat u de cover gewoon tegen de wijzers van de klok in moet draaien.
  3. Verwijder de vlotter van het filter: De filtervlotter bevindt zich binnenin de unit en moet verwijderd worden om het filterpatroon correct te kunnen verwijderen. Volg de specifieke instructies voor uw spamodel om de vlotter veilig te verwijderen.
  4. Schroef het filterpatroon los: Zodra de vlotter verwijderd is, schroeft u het patroonfilter los van de filterbehuizing. Deze stap kan variëren naargelang het model van uw spa, maar over het algemeen moet u tegen de wijzers van de klok in draaien om het filter los te draaien.
  5. Installeer het nieuwe filterpatroon: Neem het nieuwe filterpatroon en plaats het in de filterbehuizing. Zorg ervoor dat het correct is uitgelijnd en draai het voorzichtig met de wijzers van de klok mee tot het vastzit.
  6. Plaats de vlotter en filterkap terug: Zodra het nieuwe filterpatroon op zijn plaats zit, plaats je de vlotter terug en controleer je of deze goed is afgesteld. Plaats vervolgens de filterkap terug in zijn oorspronkelijke positie en draai deze stevig vast.
  7. Schakel de stroom weer in: Als u alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, schakelt u de spa weer in. Zo kunt u controleren of alles naar behoren werkt. Raadpleeg de handleiding van uw spa voor specifieke instructies over het opnieuw inschakelen van de stroom.

Het is van essentieel belang dat u deze stappen zorgvuldig en aandachtig uitvoert om schade aan het filter en de spa te vermijden. Bovendien is het aanbevolen om het filter regelmatig te vervangen volgens de instructies van de fabrikant of zoals aanbevolen door een professionele spa-onderhoudsdeskundige. Zo bent u zeker van optimale spaprestaties en verlengt u de levensduur van uw spa. Hier heb je een video van de stappen voor het vervangen van een spafilter:

Extra accessoires voor het onderhoud van uw spa

Naast het regelmatig vervangen van de filters zijn er nog andere accessoires die het onderhoud en de reiniging van uw spa kunnen vergemakkelijken. Hier zijn twee producten die speciaal ontworpen zijn om u te helpen met deze taken:

  • Filterreinigingsset: Het reinigen van filterpatronen gebeurt meestal met drukslangen. De Filter Cleaner Kit is echter een innovatief product dat dit proces eenvoudiger, schoner en effectiever maakt. Deze kit past op alle Aquavia Spa filters. Het enige wat je hoeft te doen is een slang aansluiten op de kit en het filter in de juiste positie plaatsen om het filter automatisch te reinigen en het er zo goed als nieuw uit te laten zien. Er is geen elektrische aansluiting nodig, dus het is gemakkelijk, praktisch en schoon.

  • Bodemreinigingskit: Spa’s die buitenshuis geïnstalleerd zijn, worden vaak vuil door bladeren, stof en andere elementen die zich op de bodem afzetten. Het reinigen van dit vuil is niet mogelijk zonder de Cleaner Kit. Met dit accessoire kun je de bodem van de spa mechanisch reinigen. In slechts 5 minuten maakt u de bodem van uw spa schoon van alle vuil. Deze kit bevat ook een hoekstofzuiger, een handige borstel om het oppervlak van de spa te reinigen en een bladvanger om het vuil van het oppervlak te verwijderen.

Vergeet niet dat een goed onderhoud van uw spa niet alleen bijdraagt tot de optimale werking ervan, maar u ook in staat zal stellen om nog lang te genieten van de voordelen van ontspanning en zelfzorg in uw huis. Raadpleeg altijd de handleiding van uw spa voor specifieke instructies en aarzel niet om de hulp van een gekwalificeerde onderhoudstechnicus in te roepen als u vragen of problemen hebt. Met de juiste zorg wordt uw spa een oase van ontspanning en welzijn bij u thuis.