Aanbevelingen om de spa klaar te maken na de COVID-19

De veiligheid van de gebruikers en de controle op de ontsmetting van de installaties moeten perfect in orde zijn voordat de spa weer in gebruik kan worden genomen”

In deze blog leert u wat de goede praktijken zijn en hoe u uw spa daarop kunt afstemmen. Ook vindt u tips over COVID-19, die Aquavia Spa heeft opgesteld samen met ASOFAP (Spaanse Vereniging van professionals in de zwembadbranche).

Allereerst willen we dit bericht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overbrengen: Het water in zwembaden draagt, dankzij de wettelijk verplichte hygiënische voorschriften, het COVID-19 niet over en is daarom 100% veilig. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het water, mits goed gefilterd en met het geschikte gehalte aan ontsmettingsmiddel, een omgeving is waarin virussen en bacteriën niet kunnen overleven. Sterker nog: de behandeling met chloor, de hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid gaan de overdracht en de verspreiding van dit virus tegen.

Dat wil zeggen, met een vrij chloorgehalte van ≥ 0,5-1 mg/L is het water niet alleen ontsmet, maar heeft het ook een ontsmettend vermogen voor het verwijderen van alle virussen en ziektekiemen die in het water terecht kunnen komen”.

 

Hieronder geven we een aantal tips voor de ontsmetting, ingebruikname en het onderhoud van uw spa.

Tips voor het reinigen en ontsmetten van uw spa:

 • Schakel het waterverwarmingssysteem uit.
 • Laat het water afkoelen tot de omgevingstemperatuur.
 • Controleer de relatieve vochtigheidsgraad. Deze mag maximaal 60% zijn, om mogelijke condensatie te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat het residueel vrije chloorgehalte tussen de 0,5-2 mg/L ligt, en de pH tussen 7,2-8.
 • Verlaag de filtersnelheid en de recirculatietijden. De recirculatie moet om de 8 uur plaatsvinden, hoewel het aan te bevelen is om het water in beweging te houden.

Tips voor de ingebruikname van uw spa

 • Het water van de spa moet geleidelijk aan en op gecontroleerde wijze worden verwarmd.
 • Het chloorgehalte en de pH-waarde moeten worden afgesteld.
 • Alle oppervlakken van de spa moeten worden ontsmet.
 • Indien u heeft gekozen voor het stopzetten van de recirculatie, moet er voor de ingebruikname een hyperchlorering worden uitgevoerd.
 • Voer, 20 dagen voordat u de spa gaat gebruiken, een ontsmettingsbehandeling tegen Legionella uit. Als het biocidegehalte en de temperatuur eenmaal stabiel zijn moet u tenminste 48 uur nadien een monster nemen om het water te controleren op Legionella. (openbare spa’s)

Tips voor het onderhoud van uw spa:

 • Drie keer per week: meet het chloor- of broomgehalte en de pH en stel deze af; (residueel vrij chloor: 0,5-2 mg/L en pH: 7,2-8,0). Bij Aquavia Spa willen we het onderhoud van het water van uw spa gemakkelijk maken en daarom bieden we Blue Connect, een wateranalyse-systeem dat door middel van een gratis app de belangrijkste parameters van de spa meet: ph, het gehalte aan ontsmettingsmiddel, temperatuur, zoutgehalte in het water…
 • Wekelijks: voor het verwijderen van algen op de bodem van het vat moet u een hyperchlorering uitvoeren met 10 mg/L chloor gedurende 24 uur.
 • Wekelijks: filters reinigen.

Vanuit Aquavia Spa raden wij aan om een ultraviolet lichtsysteem te gebruiken, voor een betere ontsmetting. Aquavia biedt de Ultraviolet-prestatie, een ontsmettingssysteem dat door middel van een uv-lamp bacteriën en andere in het water aanwezige kiemen doodt.

En als u uw spa wilt laten leeglopen:

 • Een spa met een inhoud van minder dan 5 m3 moet regelmatig worden geleegd. Neem daarbij de volgende aanwijzingen in acht:
 • Verhoog het vrije chloor tot 5 ppm alvorens het vat, de tank indien aanwezig en de bijbehorende buizen leeg te laten lopen.
 • Ontsmet de wanden, bodem en accessoires van de vaten, controleer het filter- en ontsmettingssysteem en voer reparaties uit voor de juiste werking.

 

Als u al deze aanbevelingen opvolgt, kunt u zonder problemen genieten van een ontsmette spa met kristalhelder water… Klaar om ervan te genieten met wie u maar wilt!